2013 m. rugsėjo 15 d., sekmadienis

Sveikuoliški avižiniai sausainiai

 
Laikas nuo kelionių pereiti prie skrandžio pamaloninimo. Vis ruošiausi ir pagaliau susikaupiau pasidalinti vienu sveikuolišku receptu. Norint paleisti į eterį žodį, reikia jį gerai apmąstyti, susikaupti, atspausdinti ir dar nufotografuoti. Juk tuomet tekstas virsta kūnu :) gaila, kad kvapu kol kas skaitmeninėje erdvėje negalima pasidalinti, bet manau tai ne už kalnų.

Būna taip, kad labai užsinori saldaus, bet labai labai labai sveiko... ir dar, kad tuo skanėstu galėtum alki malšinti. Tam puikiai tinka sveikuoliški avižiniai sausainiai, kurių receptuką užmačiau ant avižinių dribsnių (kruopų ) pakelio. Šį receptą vadinu prieš tai buvusio avižinių sausainių su šokolado gabaliukais analogu, tik labiau sveikuolišku.
Ingridientai:

  • 400 g. avižinių dribsnių (1 pokelis košės :) )
  • 180 g. sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g. cukraus 
  • 2-3 šaukštai miltų
  •  0,5 šaukštelio cinamono  
  • Saujos riešutų (aš naudojau žemės riešutus, bet nepasiteisina graikiški riešutai, nes sausainiams     suteikia kartumo)
  • Saujos razinų (galima dėti ir pjaustytus džiovintus abrikosus)
  • Sauja saulėgrąžų
  • 2-3 šauktus sezamo sėklų (vadinu tai slaptu ingredientu, nes suteiki sausainiams pasakiško tarškumo)

Paruošimas:

1. Keptuvėje lengvai apkepinti  avižinius dribsniu su 1/2 pakelio sviesto (užtruksite apie 5 min).

2. Kitą dalį svieto ištrintu su apkepintais dribsniais. Pasklis lengvas popkorno kvapas su karamelės skoniu.

3. Masę atvėsinti ir išsukti su kiaušiniais, miltais, cukrumi, razinom, riešutais, saulėgrąžom ir sezamo sėklom. Kitame dubenyje išplakti kiaušinius ir juos supilti į sviesto masę bei vėl išmaišyti. Beje, dėl saujų - kiekvieno sauja skirtinga, o ir mėgsta vieni labiau riešutus, kiti razinas. Taigi dėkite pagal skonį.

4. Iš gautos masės formuojame sausainius ant kepimo popieriaus. Reikės kaip vaikystėje smėlynėje padirbėti - su šauktu formuojate 1 cm aukščio, 5-6 cm pločio apvalius blynukus.

5. Kepti  apie 20 min. 180 laipsnių temperatūroje, kol paruduos.

7. Būtų idealu – bet nebūtina, iškeptus sausainius sudėti ant grotelių kelioms minutėms, kad atvėstų ir tik tuomet sudėti į indą. Bet aš neturiu grotelių, tai darau paprasčiau – iškeptus sausainius tiesiog išdedu į lėkštę ir atvėsinu. Reikia atsargiai išimti nuo kepimo skardos, nes jie karšti - taigi lūžinėja. Kai atvėsta - sustingsta.

Kad sausainiai būtų traškūs, indą užklojate sausu rankšluostuku.

p.s.jeigu sausainiai nesiklijuoja (man buvo tai nutikę), įmuškite dar vieną kiaušinį ir 0,5 šaukto miltų. Pamaišykite ir kepkite toliau.

p.s. 2. Šie sausainiai unikalūs tuo, kad kepdami nei plečiasi, nei kyla :) kokio dydžio blynukus suformuosite, tokius ir iškepsite

p.s. 3. Išeina 2 - 3 skardos sausainių, kurie gali stovėti net mėnesį.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą