Pažiūrėjau ryte laidą "Beatos virtuvė" (šysik buvo apie saldumynus) ir užsimaniau seniai keptų avižinių sausainių su šokolado gabaliukais. Tad ir išsikepiau. Bet man to nepakako... parako užteko ir kitam pyragui - tik tai ne saldus pyragas, o labai pamėgtas Beatos receptukas "Lašišos ir porų pyragas su krapais ir grūdėtosiomis garstyčiomis", nors aš jį ir su paprastom garstyčiom kepu :) Siūlau ir jums išmėginti. O kad tikrai kepiau ir pavyko nerealiai, pamatysite nuotraukose.
Tešlai:
200 g miltų
100 g atšaldyto sviesto (dedu šaldymo kameron)
4–5 šaukštų šalto vandens
Druskos
200 g miltų
100 g atšaldyto sviesto (dedu šaldymo kameron)
4–5 šaukštų šalto vandens
Druskos
Įdarui:
1 poro
40 g sviesto
150 g rūkytos lašišos
150 ml pieno
2 kiaušinių
3 šaukštų grietinės
1 kupino šaukšto grūdėtųjų garstyčių (nors aš dedu paprastas tradicines garstyčias)
Saujos šviežių ar šaldytų krapų (taip galima įdėti šviežio baziliko apie 10 lapelių).
1 poro
40 g sviesto
150 g rūkytos lašišos
150 ml pieno
2 kiaušinių
3 šaukštų grietinės
1 kupino šaukšto grūdėtųjų garstyčių (nors aš dedu paprastas tradicines garstyčias)
Saujos šviežių ar šaldytų krapų (taip galima įdėti šviežio baziliko apie 10 lapelių).
Paruošimas:
1. Pirmiausia paruošti tešlą - atšaldytą sviestą įtarkuoti į dubenį su miltais, įberti druskos ir pirštų galais įtrinti sviestą į miltus, kad drožlės dar labiau susmulkėtų ir apsiveltų miltais. Aš tai kaip Beatos videopamokoje gabalais supjaustytą sviestą su miltais susmulkinu iki birios miltų masės - lengva ir minutės reikalas.
1. Pirmiausia paruošti tešlą - atšaldytą sviestą įtarkuoti į dubenį su miltais, įberti druskos ir pirštų galais įtrinti sviestą į miltus, kad drožlės dar labiau susmulkėtų ir apsiveltų miltais. Aš tai kaip Beatos videopamokoje gabalais supjaustytą sviestą su miltais susmulkinu iki birios miltų masės - lengva ir minutės reikalas.
2. Gautą masę apšlakstyti 4-5 šaukštais šalto vandens ir greitai šaukštu išmaišyti. Jei atrodo, kad masė labai sausa, šliūkštelėkit dar šaukštelį vandens. Ranka suspauskite masę į gumulą, bet tešlos neminkykite, tik suspauskite, kad viskas sukibtų. Tešlos gumulą suspauskite į skritulį, suvyniokite į plėvelę ir 15min. palaikykite šaldytuve (aš laikau kameroje).
3. Stalą, ant kurio kočiosite, pabarstykite miltais. Pradėkite kočioti tešlą vis pasukdami lakštą per skritulio ketvirtį, kol iškočiosite apskritą lakštą, didesnį už kepimo formą, tešlą perkelkite į formą, įleisdami į formos kraštus. Tešla šakute subadykite. Dabar formą su tešla dėkite į šaldiklį ir laikykite apie 15 min. Naudokite formą, kur šonai nusiima.
4. Tešlą formoje kepsime. Prieš tai įdėkite balastą - ant tešlos uždėkite žirnių ar pupelių, kad kepant šonai nesukristų. Įkaitinti orkaitę iki 190 laipsnių ir kepkite 15 min, tada nuimate balastą - ir dar 10 min. kepate.
5. Laikas įdarui. Porą supjaustyti apskritimais, pakepinkite keptuvėje su sviestu, kad suminkštėtų.
6. Kiaušinius išplakti blenderiu kartu su grietine, pienu, garstyčiomis, truputėliu druskos. Į kiaušinio plakinį sudėti pjaustytus krapus ir baziliką.
7. Ištraukti iš orkaitės formą su apkepta pyrago "lėkšte". Dėkite į ją apkeptus porus, susmulkintus lašišos gabaliukus ir kiaušinių bei pieno plakinį užpilti ant lašišos. Dėti pyragą į orkaitę.
8. Orkaitėje temperatūrą sumažinti iki 160 laipsnių ir kepti dar apie 35-40min., kol plakinys viską suvienys ir masė virs minkštu, puriu įdaru.
9. Viena blogybė - pyragas turi gerai atvėsti ir dar geriau kokiai 1 valandai į šaldytuvą. Pusdienį pastovėjęs pyragas - dar skanesnis.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą